کد مطلب: 160326
لمس دستاوردهاي برجام اجباري شد!
تاریخ انتشار : 1395/05/10 10:23:52
نمایش : 1436
«ستاد برجام» در سالگرد يکسالگي توافق نهايي به جاي عذرخواهي از بابت بي‌دستاوردي‌هاي آن، گويا قصد دارد راهکار ديگري مثل اجباري شدن لمس دستاوردهاي توافق نهايي را بيازمايد.












 

به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ قضيه ساده است... از دستاوردهايي که براي «برجام» وعده داده بودند خبري نيست و حالا بايد کاري کرد.

يکي از آن کارها هم فرستادن شحنه‌ها سروقت مردم بعد از هجوم به منتقديان است.

کار داروغه‌ها و شحنه‌ها هم اعتراض به مردم است... که چرا دستاوردهاي برجام را نمي‌بينيد؟! حرفتان هرگز پذيرفتني نيست.

***

آغاز: برجامِ دولت يازدهم از ابتدا حاوي وعده و وعيد‌هاي رنگ و وارنگ به مردم بود.

از وعده‌هايي براي حل مشکلاتي خيالي مثل آب خوردن تا حرف‌هاي پرطمطراقي مثل سکوي پرش اقتصادي بودن براي جوانان و تا وعده‌ي گفته نشده اما نشان داده شده‌اي مثل «ارزاني».

اکنون ماه‌ها از آن قول و قرارها مي‌گذرد و ديگر نه‌تنها کسي به مردم وعده و وعيد نمي‌دهد بلکه پاي بهانه‌تراشي براي بي‌دستاوردي برجام و بيان قاصر و مقصّر اين بي‌دستاوردي به ميان آمده است.

در عين حال اما قضيه جلوه‌هاي جديدتر و جالب‌تري هم به خود گرفته و آن «اعتراض عناصر ستاد برجام به مردم» است.

زيباکلام: ﺑﺎ ﮐﻤﺎﻝ ﺗﺄﺳﻒ ﻣﺮﺩﻣﯽ ﮐﻪ ﺑﺮﺍﯼ ﯾﮏ ﺑﺎﺯﯼ ﻓﻮﺗﺒﺎﻝ ﺁﻥﮔﻮﻧﻪ ﺷﺎﺩﻣﺎﻧﯽ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ، ﺑﺮﺍﯼ ﺍﯾﻦ ﭘﯿﺮﻭﺯﯼ ﻭ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ ﻫﯿﭻ ﻭﺍﮐﻨﺸﯽ ﻧﺸﺎﻥ ﻧﺪﺍﺩﻧﺪ. ﺍﯾﻦ ﺑﯽﺗﻔﺎﻭﺗﯽ ﯾﻘﯿﻨﺎً ﺑﻪﻭﺍﺳﻄﻪ ﻫﻤﺎﻥ ﻋﺪﻡ ﺁﮔﺎﻫﯽ ﺍﺯ ﺍﺑﻌﺎﺩ ﻫﺰﯾﻨﻪﻫﺎﯼ ﻫﺴﺘﻪﺍﯼ ﺑﺮﺍﯼ ﮐﺸﻮﺭ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ.

اعتراضي که اگرچه در پيشابرجام هم سابقه داشت اما گويا مردم، اکنون و در پسابرجام هم بايد پذيراي آن از سوي ستاد برجاميان باشند.

 *زيباکلام: مردم ناآگاهند...

صادق زيباکلام، از فعالان شهير اصلاح‌طلب در فروردين 94 و پس از اعلام توافق لوزان، طي يادداشتي که ظاهراً با محتواي تبريک نوشته شده بود اما در باطن آن، اعتراض به مردم براي عدم برگزاري جشن هسته‌اي نيز ديده مي‌شد، گفته بود:

«ﺑﺎ ﮐﻤﺎﻝ ﺗﺄﺳﻒ ﻣﺮﺩﻣﯽ ﮐﻪ ﺑﺮﺍﯼ ﯾﮏ ﺑﺎﺯﯼ ﻓﻮﺗﺒﺎﻝ ﺁﻥﮔﻮﻧﻪ ﺷﺎﺩﻣﺎﻧﯽ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ، ﺑﺮﺍﯼ ﺍﯾﻦ ﭘﯿﺮﻭﺯﯼ ﻭ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ ﻫﯿﭻ ﻭﺍﮐﻨﺸﯽ ﻧﺸﺎﻥ ﻧﺪﺍﺩﻧﺪ. ﺍﯾﻦ ﺑﯽﺗﻔﺎﻭﺗﯽ ﯾﻘﯿﻨﺎً ﺑﻪﻭﺍﺳﻄﻪ ﻫﻤﺎﻥ ﻋﺪﻡ ﺁﮔﺎﻫﯽ ﺍﺯ ﺍﺑﻌﺎﺩ ﻫﺰﯾﻨﻪﻫﺎﯼ ﻫﺴﺘﻪﺍﯼ ﺑﺮﺍﯼ ﮐﺸﻮﺭ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ.»[1]

دولت و ساير فعالان اصلاح‌طلب البته به اين سخنان زشت واکنشي نشان ندادند و ترجيح دادند از کنار آن با سکوت، عبور کنند. اما همان سکوت‌ها بود که اکنون، کار ستاد برجام را به اعتراض به مردم و حتي شايد اخذ روش‌هاي استالينيستي به منظور «اجباري شدن لمس دستاوردهاي برجام» رسانده است.

 *ليلاز: اينکه مردم بگويند در زندگي‌شان آثار برجام احساس نمي‌شود، پذيرفتني نيست

سعيد ليلاز، از فعالان سياسي و تحليلگران اقتصادي اصلاح‌طلب است که گفته مي‌شود در سمت رياست کميته اقتصادي حزب کارگزاران سازندگي نيز فعاليت مي‌کند.

لمس دستاوردهاي برجام اجباري شد!

او کسي است که قبل از توافق موقت ژنو در سال 92 طي اظهاراتي پيرامون دستاوردهاي اين توافق گفته بود:

«در کوتاه مدت دريافت‌هاي ارزي ايران بين 50 تا 100 درصد افزايش خواهد يافت... اين توافق ما را قادر مي‌کند که فوري‌ترين مسايل معيشتي را حل کنيم و در صنايع مختلف مانند صنايع پتروشيمي پيشرفت داشته باشيم.»[2]

آقاي اقتصاددان! قبل از اين صحبت‌ها هم در اشاره به مکالمه تلفني روحاني با رئيس جمهور آمريکا اظهار کرده بود:

«مشاهده مي‌کنيم که به محض مکالمه تلفني بين روحاني و اوباما و سياست جديد روحاني، ثبات و پيش‌بيني‌پذيري به بازار اقتصاد ايران حکمفرما شده است و در نتيجه ما شاهد کاهش شديد تورم به خصوص در حوزه مواد غذايي هستيم.»[3]

روحاني هم‌اکنون 30 ميليون رأي دارد و قهرمان واقعي عدالت‌پروري است...[4] شايد عجيب باشد اما اين جملات را هم سعيد ليلاز در سال 92 و در رثاي رئيس جمهور روحاني گفته است.

جداي از تمام اين صحبت‌ها اما رئيس کميته اقتصادي حزب کارگزاران که ماه‌ها بعد در پسابرجام اينطور گفت که توافق برجام رافع مشکلات ايران نيست و ما به چيزي به نام «فراتوافق» نياز داريم و يا اينطور گفت که در مورد دستاوردها و نتايج برجام، حرف‌هاي بزرگنمايي شده را به مردم گفته‌اند؛ ولي به تازگي سخنان ديگري را هم بر زبان آورده است.

ليلاز در مصاحبه با شماره 185 نشريه «تجارت فردا» گفته است:

«اينکه مردم بگويند که در زندگي روزمره‌شان آثار برجام احساس نمي‌شود، پذيرفتني نيست، به اين دليل که اگر مانند سال‌هاي 1391 و 1392 نرخ تورم مواد غذايي به 50 درصد مي‌رسيد، آنگاه يک بحران اجتماعي بزرگ رخ مي‌داد. يا اگر قدرت خريد مردم افزايش يا حتي بهبود پيدا نمي‌کرد، و نيز قدرت پيش‌بيني‌پذيري به اقتصاد کشور برنمي‌گشت، اکنون شاهد وضعيتي نامطلوب مي‌بوديم.»

البته اين تنها باري نيست که اصلاح‌طلبان و کارگزاراني‌ها از جانب مردم حرف مي‌زنند.

شهربانو اماني، از فعالان زن اصلاح‌طلب و ديگر عضو حزب کارگزاران هم در شهريورماه سال گذشته و در پيشابرجام، طي مصاحبه‌اي اظهار کرده بود:  

«مشکلات اقتصادي حل نشد ولي فشار از مردم برداشته شد!»[5]

اگر روحاني پيروز نشود مردم انقلاب مي‌کنند، اقبال عمومي مردم به اصلاح‌طلبان است و مردم از برقراري روابط با آمريکا استقبال مي‌کنند! هم از جمله ساير مقولاتي است که اصلاح‌طلبان به نمايندگي از مردم گفته‌اند و رد شده‌اند.

با تمام اين اوصاف اما «برجام» چيز ديگريست و ستاد برجام اين‌بار را با مردم طرف است نه همچون هميشه با منتقدان! و ديگر نمي‌شود با «دستاوردسازي» و اِجبار براي لمس دستاوردهاي موعودي که هيچگاه وقوع نيافته‌اند، کاري را پيش برد.

سعيد شريعتي: روحاني اگر بتواند نشان دهد که منطق و روح حاکم بر برجام که منطبق با طبع عمومي جامعه "چهل ساله" ايران بوده است، کماکان الگوي عمل و محور برنامه سياسي و اقتصادي و اجتماعي اوست، مي‌تواند به حمايت اکثريت اين جامعه (در انتخابات) اميدوار باشد

در عين حال اما تلاش براي اجباري شدن لمس دستاوردهاي برجام، گويا فقط يکي از راه‌هاي ممکن براي عبور بي‌سر و صدا از شکست وعده‌هاي برجامي دولت و اصلاح‌طلبان به مردم است و انگار گزينه‌هاي ديگري هم در اين ميان به چشم مي‌خورند.

 *مقصّرتراشي براي بي‌دستاوردي برجام!

ستاد برجام، پس از روشن شدن بي‌دستاوردي مذاکرات براي مردم در يکسالگي برجام، گويا به «مقصّرتراشي براي بي‌دستاوردي برجام» نيز روي آورده است.

ولي‌الله سيف و اسحاق جهانگيري، رئيس بانک مرکزي و معاون اول دولت يازدهم در اين زمينه صراحتاً صحبت‌هايي را طرح کرده مبني بر اينکه دست‌هايي ناپاک در کارند تا نگذارند دستاوردهاي برجام آشکار شود.[6]

آنها البته نگفته‌اند که اين کدامين دست‌هاي ناپاکي هستند که از دولت و تمام وزرايش نيز کارکشته‌تر و پرقدرت‌تر هستند که مي‌توانند اجازه عدم رؤيت دستاوردهاي برجام را صادر کنند؟!

همانطور که هيچکدام از دولتي‌ها پس از توافق موقت ژنو در سال 92 هم حاضر نشدند توضيح بدهند که منظور مقاله «علي خرّم» در يکي از نشريات اصلاح‌طلب از عبارت «تفکرات بانفوذ نگذاشتند دستاوردهاي توافق موقت ژنو آشکار شود» چه بود؟!

 *وعده‌ها را چه کسي مطرح کرد؟! برجام پيرمردها هم از راه رسيد

دولت مي‌خواست يا نمي‌خواست اما در ظاهر و باطنِ تمام وعده‌هاي برجامي خود به مردم، بحث «رفع تمام تحريم‌ها» و «ارزاني» را مطرح کرده است.

اين مسئله تا آنجا پررنگ است که حتي مقامات کابينه دو دولت ايران و آمريکا هم در اقوال و اقارير خود به آن اشاره کرده و آسيب‌هاي آن را برشمرده‌اند. (اشاره به بخشي از نامه 4 وزير کابينه به روحاني و همچنين صحبت‌هاي اخير جان برنان، رئيس سازمان سيا)

لمس دستاوردهاي برجام اجباري شد!

و ستاد برجام اکنون به زعم خود با راهکارهايي که در بالا به آن اشاره شده، تلاش مي‌کند تا اين وعده‌ها را از ذهن مردم پاک کند و برجامِ روحاني را نيز پردستاورد جلوه دهد.

فرايندي که البته معلوم نيست به کدامين سرانجام بيانجامد؟!

در کنار مقولاتي که در بالا به آن اشاره شد، رفتارهاي ديگري نيز از جانب ستاد برجاميان درز کرده است که جملگي تقلّايي ناموفق براي زدودن وعده‌هاي برجام از ذهن مردم و رفع اين سؤال هستند که اگر برجام نمي‌تواند تمام تحريم‌ها را رفع و گشايش اقتصادي ايجاد کند پس اساساً براي چه منعقد شد؟! و آنهمه رفت و آمد و نشست و برخاست براي چه بود؟!

از جمله آن رفتارها مي‌توان به نشر توضيحات عجيب و غريب درباره چرايي بي‌دستاوردي برجام و حتي طرح مقولاتي مثل «برجام پيرمردها» در ذهن افکار عمومي ايران اشاره کرد.

برخي دولتي‌ها اخيراً به کرّات عنوان مي‌کنند که براي تحقق دستاوردهاي برجام نياز به «زمان» داريم. رئيس اتاق بازرگاني نيز در گفته‌ها و نوشته‌هايش اينطور بيان مي‌کند که فضاي داخلي ايران آماده بهره‌برداري از فضاي رفع تحريم‌ها نبوده است و کساني مثل «علي مطهري» و «غلامحسين کرباسچي» هم اظهار کرده‌اند که رئيس‌جمهور روحاني از اول هم وعده خاصي به مردم نداده بود و يا اين روحاني نبود که همه چيز را به مذاکرات گره زد!

در اين اواخر نيز، سعيد شريعتي، از فعالان اصلاح‌طلب طي يادداشتي در تحليلي در نشريه تجارت فردا نوشته است:

«روحاني اگر بتواند نشان دهد که منطق و روح حاکم بر برجام که منطبق با طبع عمومي جامعه "چهل ساله" ايران بوده است، کماکان الگوي عمل و محور برنامه سياسي و اقتصادي و اجتماعي اوست، مي‌تواند به حمايت اکثريت اين جامعه (در انتخابات) اميدوار باشد»!

به اين گستره‌ي راهکارهاي ستاد برجام براي بي‌دستاوردي مذاکرات، البته و شوربختانه بايد تناقض‌گويي برخي اعضاي تيم مذاکره‌کننده دولت را نيز افزود که در سالگرد برجام در حالي که مي‌گفتند افتخار ما عدم تناقض‌گويي است اما تناقضاتي را به زبان آوردند که حتي در ردّ آنها فايل‌هاي تصويري فراواني نيز وجود داشت و مردم آنها را ديدند. 

و در کنار تمام اين دغدغه‌ها و تقلّاهاي فراوان براي منسي شدن برجام و قول و قرارهايش از ذهن مردم و نظام، مشخص نيست چرا ستاد دولتي برجام هنوز هم حاضر نيست به گزينه‌اي به نام «عذرخواهي از مردم» بيانديشد؟!

سعيد ليلاز، که اين گزارش به ابتناي سخن عجيب و غريب او نوشته شده بود، در بخشي از همين صحبت‌ها اينطور تصريح مي‌کند که من اين گزاره را قبول مي‌کنم که ممکن است مردم به دليل مطالبات اقتصادي که دارند، از دولت آقاي روحاني عبور کنند...[7]

 

1_ http://www.khabaronline.ir/detail/407078/Politics/parties

2_ http://www.jamaran.ir/NewsPrint.aspx?ID=32848

3_ http://www.farhangnews.ir/content/107325

4_ http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13931217001648

5_ http://www.farsnews.com/printable.php?nn=13940615001367

6_ http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13941117001342

7_ نشريه تجارت فردا_ شماره 185

انتهاي پيام/
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg